Ikan 3 Rasa
Bahan bahan:
Bahan Cincang Halus:
Bahan Dihiris Halus:
Bahan-Bahan Saos:
Cara Cara:
- 1 ekor ikan siakap - (boleh kukus atau goreng garam kunyit)
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau mau tambah kuah
- 2 sb minyak - untuk menumis
- Garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Ikan 3 Rasa |
Bahan Dihiris Halus:
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Saos:
- 2 sb cili kisar
- 1 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 2 sb sos plum - guna sos ikan
- 1 sk kicap manis
- 1 sb jus limau nipis/lemon
- 2 sb gula pasir
Cara Cara:
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
- Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan saos lain yang telah disatukan dalam mangkuk.
- Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.
- Tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.
- Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
0 Response to "Ikan 3 Rasa"
Post a Comment