Ikan 3 Rasa
Bahan bahan:
Bahan Cincang Halus:
Bahan Dihiris Halus:
Bahan-Bahan Saos:
Cara Cara:
- 1 ekor ikan siakap - (boleh kukus atau goreng garam kunyit)
 - 100 ml air - boleh tambahkan air kalau mau tambah kuah
 - 2 sb minyak - untuk menumis
 - Garam secukupnya
 
Bahan Cincang Halus:
- 5 ulas bawang merah
 - 3 ulas bawang putih
 - 3 cm halia muda
 - 2 biji cili merah
 
![]()  | 
| Ikan 3 Rasa | 
Bahan Dihiris Halus:
- 1/2 kuntum bunga kantan
 - 2 helai daun limau purut
 - 4 - 5 biji cili padi
 
Bahan-Bahan Saos:
- 2 sb cili kisar
 - 1 sb sos tomato
 - 2 sb sos cili
 - 2 sb sos plum - guna sos ikan
 - 1 sk kicap manis
 - 1 sb jus limau nipis/lemon
 - 2 sb gula pasir
 
Cara Cara:
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak.
 - Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
 - Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan saos lain yang telah disatukan dalam mangkuk.
 - Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.
 - Tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.
 - Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
 

0 Response to "Ikan 3 Rasa"
Post a Comment